Kemény idők

Ideológiáktól mentes gondolatok eszközökről, technikákról és minden másról azoknak, akik úgy érzik, hogy a szép jövő helyett kemény idők várnak ránk.

Közösségi média

Utolsó kommentek

Készségek apokalipszis idején

2013.01.26. 23:41 cereal killer

Egy hosszútávú túlélési szituációban előbb utóbb el fognak fogyni a felhalmozott javak, használati tárgyaink tönkremennek, egészségünk vacakolhat a megszokottól eltérő táplálkozás, életfeltételek miatt. Úgy gondolom, hogy  a cserekereskedelem egy fontos szegmense lehet a tudás.


Összegyűjtöttem néhány olyan területet, aminek ismerete jó szolgálatot tehet majd. Ráadásul ha értesz valamihez, amihez a környéken más nem, akkor az életbenmaradási esélyedet is növelheted.

A lista nem teljes, ötleteket, ellenvetést kommentekben vár a szerkesztőség. :)

 

1. Állattartási, növénytermesztési  ismeretek

Vidéki embereknél  40-től feljebb ez a tudás még megvan. Mindenkinek van/volt nagyapja nagyanyja aki valószínűleg még gondozott háztájit. Amíg lehet kérdezd meg őket, legalább elméletben légy tisztában bár dologgal. Tapasztalatom, hogy az ilyen tudás sokkal szélesebb mint, bármilyen témában íródott könyv. Rengeteg olyan generációk alatt kialakult tudás, szokás van ami megkönnyíti az efféle tevékenységet.

Hogy is kéne megfejni egy kecskét, ha az jellemzően nem akarja? Egyáltalán hogyan kell fejni? Vagy hogyan is lesz a tojásból csirke? 

2. Egészségügyi ismeretek

Ismerek olyat, aki egy vérző seb látványától is falfehér lesz. Elpuhosodott korunkban elszakadtunk a természettől, sok dologról nem kívánunk tudomást venni. Egy lyukas fog megkeserítheti az életet, de ha tudod hogy hogyan kell kihúzni te leszel a nap hőse. 

Hogyan és mivel kell összevarrni egy kisebb sebet? Tudnál valakit stabil oldafekvésbe helyezni? Mi módon kell vérzéstcsillapítani?

3. Ezermeseterség

Itt a sokrétűségre és találékonyságra gondolok elsősorban. Ismételve magamat, el vagyunk kényelmesedve, mindent készen várunk és kapunk is. A neten fellelhető az Ezermester folyóirat összes száma visszamenőleg kb 60 évfolyamig. Érdemes olvasgatni hogy mi mindent készítettek maguknak szüleink, nagyszüleink saját maguk. Ezenfelül rengeteg hasznos tippet, ötletet lehet tanulni.

Tudsz használni alapvető kéziszerszámokat (nem elektromost, az nem játszik!)? Mire van a hántológyalu, simítógyalu? Kést élezni tudsz-e? 

4. Ételkészítési ismeretek

Hiába van valahonnan alapanyagod, ha abból jó esetben is csak valami ízetlen moslékot tudsz kihozni. Bár lehet hogy a rengeteg porleves és konzerv után az is felüdülés lesz. De ha képes vagy ízletes ételt készíteni, ami egy kicsit is emlékeztet majd másokat a normál életre, akkor az felbecsülhetetlen tudás. Olvastam egy felmérést, hogy az ember viszonylag könnyen illeszkedik be új kultúrába, viszont amit a legnehezebben tud feladni az a nemzeti konyhája. 

Milyen fűszereket ismersz, használsz a borson és pirospaprikán kívül? Felismernéd ezeket a természetben vagy csak a zacskón lévő feliratból tudod mi az? 

5. Szabás-varrás, kötés-fonás

A megváltozott körülmények igen komoly amortizációt fognak jelenteni a használati tárgyainkra, ruházatunkra. Hiába a mollepánt, ha le van szakadva....Ráadásul nincs is melegebb a nagyanyó által kötött pulóvernél.

Tudod mi az egy sima egy fordított? Minek van a bőrkabáton ellengomb? Mi fán terem a stoppológomba?



Hajlamosak vagyunk a prepperkedést a felszerelés oldaláról megközelíteni, pedig sokkal sokkal fontosabbak a készségek, ezenbelül is a kreatívság. Mert arra bizony szükség lesz, és nem lehet megvenni....

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyidok.blog.hu/api/trackback/id/tr65045673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scaévola 2013.04.10. 12:02:32

Nem tudom hova sorolnád, talán az elsőbe, de lehet külön készség a "mészáros"-ság. Levágni és feldarabolni egy állatot alap prepper készség, de sokan még a megvásárolt, felpucolt egész csirkét sem tudják feldarabolni. Van aki még hozzá sem mer nyúlni ilyen állapotban sem. És akkor még ott van az is, hogy egy élő teremtényt "meg kell ölni", ezután megnyúzni, vagy kopasztani, kibelezni. Nem nehezek ezek sem, és a túlélésért az ember sok mindent megtesz, de nem árt ezt is "gyakorolni"
süti beállítások módosítása