Kemény idők

Ideológiáktól mentes gondolatok eszközökről, technikákról és minden másról azoknak, akik úgy érzik, hogy a szép jövő helyett kemény idők várnak ránk.

Közösségi média

Utolsó kommentek

A 2001-es argentin gazdasági összeomlás

2012.01.01. 19:06 Dr P(r)epper

Argentínában az 1976 és 1983 között fennálló katonai diktatúra hatalmas adósságokat halmozott fel. A rezsim bukása után az egymást követő demokratikus kormányok soha nem látott  reformok sorozatát indítottak indították el az országban. Mindegyikük azzal kecsegtetett, hogy virágzó és a világ legliberálisabb gazdaságával rendelkező országává változtatják Argentínát. Kevesebb, mint húsz évvel később az argentinok szó szerint elveszítettek mindent: Jelentős nemzeti vállalatokat voltak kénytelen jóval értékük alatt eladni, miközben a  privatizációs bevételek nagy része korrupt politikusok és hivatalnokok zsebébe vándorolt. Több millió ember vált jogfosztottá, munkanélkülivé és süllyedt kilátástalan szegénységbe. A lakosság több, mint 50%-a alultáplált lett a korábban gazdagnak számító országban, ami hagyományosan az élelmiszerek fontos exportőre volt. A pénz elértéktelenedett és az emberek megtakarításai egyik napról a másikra tűntek el a 2001–es gazdasági összeomlásban. Fernando Solanas ‘Memoria del Saqueo’  c. 2003-ban készült filmje politikai, pénzügyi, társadalmi és jogi szempontok alapján vázolja fel Argentína nyomorba vezető útját.

 

 

 

Címkék: 2001 összeomlás argentina gazdasági válság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyidok.blog.hu/api/trackback/id/tr803511772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása