Több mint száz rizsfajtát tesztelnek japán tudósok annak érdekében, hogy a radioaktiv céziumnak ellenállóvá tegyék a szigetország legfontosabb terményét.
A betakarítási szezon közeledtével óriási kiterjedésű rizsmezők terményeit kénytelenek megsemmisíteni az ázsiai ország északkeleti részén, miután sugárszennyezetté váltak a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófája nyomán. Több ezer hektárnyi rizsföld az erőmű körüli 18 kilométeres biztonsági zónán belül van, itt még a terményhez sem tudnak hozzányúlni a gazdák, mivel a radioaktivitás magas szintje miatt nem térhetnek vissza földjeikre.
A hatóságok már korábban elismerték: évtizedek kellenek ahhoz, hogy sugármentesítsék a területet. A fukusimai agrártechnológiai központ tudósai azonban abban reménykednek, hogy egy új, a céziumnak ellenálló rizs lehetővé teszi, hogy a helyi gazdák ismét elkezdhessék a termesztést.
A Tokiói Egyetem mezőgazdasági szakembereivel közösen a tudósok több mint 110 rizsfajtát tesztelnek a világ minden tájáról - Indiából, Bangladesből, Dél-Amerikai egyes részeiről -, hogy megtudják, van-e bármelyik fajtának természetes ellenálló képessége a cézium elnyelésére. A The Daily Telegraph brit lap riportja szerint azt tervezik, hogy a szóban forgó fajta keresztezésével olyan növényt hoznak létre, amely ellenáll a hosszan tartó sugárszennyezésnek, és emberi fogyasztása biztonságos.
A japán mezőgazdasági minisztérium szakemberei már korábban tanulmányozták az atomfegyverekből származó radioaktivitás hatását a terményekre, köztük a rizsre, ám mint a szakemberek a helyi sajtónak elmondták, ez az első alkalom, hogy kísérletet folytassanak rizzsel erősen sugárszennyezett területen.
Az agrártechnológiai központ - amely a prefektúrában tenyésztett szarvasmarhák vizsgálatát is végzi, hogy megállapítsák, hogy alkalmasak-e emberi fogyasztásra - a rizsföldjelen kilogrammonként 3700 becquerelnyi szennyeződést mért minden kilogramm földben. A kormány 5 ezer becquerelig engedélyezi a gazdáknak a rizstermesztést.
Korábban sugárszennyezést találtak a vízkészletben Északkelet-Japánban egészen Tokióig, illetve a zöldségekben és a part menti vizekben kifogott halból és tengeri állatokból készült készítményekben.
Forrás: MTI
Utolsó kommentek