Kemény idők

Ideológiáktól mentes gondolatok eszközökről, technikákról és minden másról azoknak, akik úgy érzik, hogy a szép jövő helyett kemény idők várnak ránk.

Közösségi média

Utolsó kommentek

Energizer Hard Case Tactical elemlámpa

2011.09.16. 00:53 Squarell

Talán úgy 25 éve, Oliver Stone Szakasz c. filmjében láttam először a jól ismert amerikai katonai zseblámpát, melyet Magyarországon mindenhol következetesen pipalámpának hívnak. Ennek felépítésnek az előnye, hogy a katona övre, mellényre, hátizsákra erősítheti, miközben mindkét keze szabad marad. A második világháborútól kezdődően megtalálható az amerikaiak felszerelésében ez a zseblámpa. Némi módosítással ott volt Vietnámban, de még az Öböl-háborúban is használták. Az utóbbi években a kisméretű, kézi illetve fegyverre is szerelhető taktikai LED lámpák a háttérbe szorították. Ennek a több, mind fél évszázados, jól bejáratott eszköznek a modern újragondolása az Energizer Hard Case Tactical elemlámpa.  

Kézbe véve egyből feltűnik, hogy egy nagyon masszív, jól összerakott eszközzel van dolgunk, mely a felépítése révén rendkívül ellenállónak tűnik. A taktikai lámpák megszokott kialakításához képest teljesen más, kicsit olyan, mint ha egy pisztolyt tartanánk a kezünkben.

A lámpa rendkívül könnyű, súlya két darab AA elemmel (ceruzaelem) együtt mindössze 237 gramm. Mérete relatív elég nagynak mondható, a magassága kb. 18 cm, ehhez járul a több, mint 3 cm-es vastagság.  A gurulás elleni szögletes ház ABS műanyagból készült, a házon lévő gumiborítás és az oldalsó rozsdamentes acél védőelemek az elpusztíthatatlanság érzetét nyújtják. A gyári leírás szerint a lámpa 6 méterről való leesést is gond nélkül kibír. A vízállóságra vonatkozó, IPX szabvány szerinti értékre a gyártó nem adott meg semmilyen adatot, egyszerűen annyit volt feltüntetve a csomagoláson, hogy a lámpa időjárásálló kivitelben készült és lebeg a vízen. Ez utóbbit volt szerencsém kipróbálni, valóban nem süllyedt el és a beázásnak se volt semmilyen nyoma, hála a menetes záró sapkának és az összeillesztéseknél lévő gumitömítésnek.

A klasszikus katonai lámpával ellentétben a lámpa feje mozgatható. Beállítható 90 fokban, hogy egyenesen előre világítson, forgatható 180 fokban a hagyományos elemlámpák használatának megfelelően, vagy akár 210 fokban, hogy egyenesen lefelé világítson, amikor az akasztóján lóg. A lámpa rögzíthető OTV, MOLLE vagy más Web Gear rendszerre. A lámpa fején védőelem található, részint a lencse és a LED-ek védelme miatt, másrészről pedig azért, hogy a fény egyenesen, s oldalról ne legyen látható.

A lámpa négy különböző LED-del van szerelve. A nagy intenzitású, fényes fehér LED fényereje 70 lumen, mely megközelítőleg 50 méteres fénysugár távolságot jelent. A beépített LED pontos típusára nem találtam semmilyen adatot. A zajmentes, süllyesztett kapcsolószerkezet a lámpa alján található. Két állása van, teljes fény vagy jeladás. Lítium elemekkel az üzemidő 7.5 óra, alkáli elemekkel ez az érték 5.5 órára csökken.

A vörös LED, mely a piros kapcsolóval hozható működésbe, korlátozott világításra, térképolvasáshoz és jeladásra használható, valamit még nagy előnye, hogy a sötéthez hozzászokott szemet nem vakítja. Alkáli elemek üzemideje 70 óra.

A kék LED (nem vár fordulat) a kék színű kapcsolóval aktiválható. Jelzésre vagy keresésre használható, korlátozza a megvilágítást, de világosan megmutatja a vért vagy a vérnyomokat. Üzemideje alkáli elemekkel 70 óra.

A negyedik LED-re civil felhasználóként valószínűleg soha nem lesz szükségünk, mivel az infravörös tartományban működik, ami az éjjellátó eszközök használatakor jut szerephez, hiszen javítja a láthatóságot, bármilyen szabad szemmel látható fény kibocsátása nélkül. Beállítható villanó mód is, ezt elsősorban helyszínek megjelölésére szokták használni. A bekapcsolásához az alsó részt kell elforgatni, melyet egy záró mechanizmus véd az IR véletlen bekapcsolástól ill. a záró sapka elvesztésétől.

Konklúzió: Az Energizer legtöbb zseblámpáját nem lehet egy napon említeni a komoly gyártók termékeivel, hiszen a cég elsősorban olcsó tömegcikkeket forgalmaz, melyek műszaki színvonala jóval elmarad a Surefire, Fenix, Olight, JetBeam stb. lámpáktól, bár néhány modelljük egészen vállalhatónak tűnik. Nekem is vannak sokkal komolyabb, precízebb és nagyságrendekkel komolyabb fényerővel bíró elemlámpáim, de ennek ellenére nagyon megkedveltem ezt az eszközt. Hétköznapi használatra, otthon és a ház körül tökéletesen bevált. Az egyenes talp és a forgatható fej univerzálisnak bizonyult a mindennapos használat során is, bárhová letehetem, nem dől el és a fénysugarat a kívánt magasságba irányíthatom. Egy hatalmas pozitívum az is, hogy a lámpa működtetése kettő darab ceruzaelemmel megoldható, amely olcsó, és Gosztolától Karacsiig, a föld bármely pontján gond nélkül beszerezhető.

Címkék: teszt bemutató elemlámpa energizer tactical gear taktikai felszerelés

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyidok.blog.hu/api/trackback/id/tr993230837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phranxinatra 2011.09.26. 23:11:46

árakról, illetve elérhetőségről is, ha leszel szíves

phranxinatra 2011.09.28. 21:17:21

nekem nincsenek barátaim
süti beállítások módosítása