Kemény idők

Ideológiáktól mentes gondolatok eszközökről, technikákról és minden másról azoknak, akik úgy érzik, hogy a szép jövő helyett kemény idők várnak ránk.

Közösségi média

Utolsó kommentek

Miért? - I. rész

2013.04.16. 23:29 cereal killer


Mire is készülünk?

Azt hiszem ez egy jogos kérdés, mert sehol sem írtuk még le a blogon, de úgy isten igazából mások sem nagyon feszegetik ezt a kérdést. Valószínűleg azért van, mert nem egyszerű megválaszolni, és lehet ez most sem fog sikerülni. Hiába, hogy mostanában rendszeresen kikerülünk az címlapra, nagyobb nyilvánosságot is kapunk, aminek köszönhetően a látogatottságunk szárnyal, mégsem hiszem, hogy ezeknek a látogatóknak akár egy százaléka is másképpen kezdené látni a körülöttünk lévő környezetet. Akkor meg minek?

Úgy tűnhet a felületes szemlélődőnek, hogy egy rendkívül haladó korban éljük életünket, ahol függetlenül mindentől és mindenkitől igényeinket szinte korlátlanul kielégíthetjük, de legalábbis a pénzünk erejéig. Pedig a valóság egészen mást mutat.  A mai modern élet bár kényelmesnek tűnik, de ennek ára igen nagy, amire nem is gondol a társadalom. Sajnos ez a kényelem nagyfokú kiszolgáltatottsággal is jár. Olyan helyeken, olyan formában élnek ma emberek milliárdjai, amelyek alapvetően nem alkalmasak a jelenlegi életszínvonalra, viszont ez nagymértékű energia - jellemzően fosszilis - bevonásával ideig óráig mégis fenntarthatóvá válik.

Pár éve az emberiség átlépett egy bűvös határt, amire minden bizonnyal nem sokan figyeltek, igaz, önmagában nincs is nagy jelentősége. 2008-ban a világ lakosságából több mint 3.3 milliárdan élnek városokban, ebből pedig több mint 500 millióan 10 milliónál nagyobb lakosságú óriásvárosokban, úgynevezett megapoliszokban. Ez azt jelenti, hogy a föld lakosságának több mint a fele városban él! Az ENSZ előrejelzései szerint 15 év múlva ez további 10%-kal fog nőni.

Mi a gond ezzel?

Az a hatalmas nagy gond, hogy a város egy életképtelen képlet. Aránytalanul nagy energiaráfordítás kell a fenntartásához és óriási mértékben változtatja meg a környezetét. Fel sem tudjuk fogni, hogy csak egy Budapest méretű városnak milyen energiaigénye van.

rom.jpg

Ahhoz tudnám hasonlítani, mint a gépekkel életben tartott beteget, akinek igényeit különböző gépek sora biztosítja, csöveken kapja az életben maradáshoz szükséges hozzávalókat és a különböző végtermékei is csöveken át távoznak. Ha bármelyik rendszerben akárcsak a legkisebb hiba is bekövetkezik, akkor a beteg meghal. Gondolom különösebb asszociatív képességek nélkül is világos, hogy a mai ember milyen roppant mód kiszolgáltatott az infrastruktúrának, mely elviszi a mocskát majd energiával látja el, hogy újra mocskot tudjon produkálni.

Egy nagyvárosban ma a csúcsragadozók száma akár 20.000fő/km2 is lehet, ami a természetben soha és sehol nem megfigyelhető. Ebből következik, hogy ez természet és életellenes is egyben. Ennek az állapotnak a fenntartásához a világ minden tájáról kell ételt, energiát, alapanyagot stb odaszállítani, ami szintén a kőolajon áll vagy bukik.

Egy egyszerű példával szemléltetve a dolgot a következőről van szó. Nagyon sok panel és családi ház van, amely alacsonyabban fekszik a csatornahálózathoz képest, ezért a szennyvizet átemelőtelepeken kell a csatornába juttatni. Ez addig senkinek nem fog feltűnni, amíg mondjuk a csatornázási művek informatikai rendszerében nem áll be egy hiba és a szar nem fog nyakig érni az utcán.

Ez csak egy példa a százból. Említhettem volna a közlekedési lámpákat vezérlő forgalomirányítási rendszer zavarát is. De a második legfontosabb szükségletünket, a vizet is. A vízszolgáltatás kiterjedtebb zavarára a lakosság néhány napon belül hullahegyekkel reagálna. Elgondolkodtató, hogy miért kellett megszüntetni a budapesti bérházak udvarán lévő vízkutakat a háború után...

Elég ha az infrastruktúra egyetlenegy eleme kiesik a rendszerből és a káosz elkerülhetetlen közelségbe kerül.   Szándékosan nem az áramszolgáltatás kiesését hoztam példának fentebb, hanem sokkal bagatellebbnek tűnő "apróságot".

Persze persze, tudom hogy létezik kritikus infrastruktúra védelem, de ne áltassuk magunkat. Ez a tevékenység jellemzően kimerül a fiókoknak gyártott tervekben. Számítógépek vezérelte világunkban sokkal valószínűbb veszély egy programozási hiba, mint az hogy öntudatra ébred a Skynet.

Folytatjuk...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyidok.blog.hu/api/trackback/id/tr525222666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása