Kemény idők

Ideológiáktól mentes gondolatok eszközökről, technikákról és minden másról azoknak, akik úgy érzik, hogy a szép jövő helyett kemény idők várnak ránk.

Közösségi média

Utolsó kommentek

Erre biztos nem gondoltál!

2013.04.09. 11:49 cereal killer

Melyik az a felszerelési tárgy, amelyik a legkisebb helyet foglalja el a felszerelésben, a legkönnyebb és legalább annyi felhasználási módja van, mint egy svájcibicskának?

Nos, minden bizonnyal ez a tampon. Beszerzése legegyszerűbben az oldalbordától vagy a boltból lehetséges.

Ez a rendkívül hiánypótló termék villantotta fel a fejemben a képzeletbeli 100-as izzót, hogyhogy még nem esett erről szó, hiszen könnyen hozzáférhető, olcsó és n+1 lehetséges felhasználási módja van. Ebből mutat be a mai poszt néhány lehetségest, a további ötleteiteket pedig kommentben oszthatjátok meg.

1. Sebkötözés

bandázs.jpg

Ha nincs nálunk kötszer, vagy elfogyott akkor is ideális megoldás a feladatra  tampon, hiszen jó nedvszívó, ráadásul sterilen van csomagolva. Ez utóbbi állapot fenntartásához lényeges, hogy kezünk is az legyen, amikor hozzányúlunk.

2. Víztisztítás

viz1.jpgviz2.jpg
Ha nem áll rendelkezésre elég idő, hogy ülepítsük a szilárd szennyezőkkel teli vizet, akkor a tampon rostjai ezt megteszik helyettünk. (ettől függetlenül az így nyert víz még nem alkalmas fogyasztásra, további szűrést és/vagy kémia, fizikai kezelést igényel)

3. Éleszték

tuz.jpgszikraveto.jpg


Nedves időben, ha tüzet kell gyújtanunk és nincs lehetőségünk vagy nem tudunk foklát, tollaságat készíteni, akkor is jól jön a tampon, mert elemi rostjai könnyen megfogják a szikravetőről lepattintott szikrát, amivel már jobbak az esélyeink a kihűlés ellen.
Ha előzőleg némi olvasztott viasszal kezeljük a tampont, akkor azontúl, hogy kissé vízállóvá válik, nagyobb hővel is fog égni. Ebben az esetben persze a többi felhasználási módra alkalmatlanná válik.

4. Tömítés

nyil.jpg

Elismerem, nem a legnélkülönözhetetlenebb dolog, de fúvócsőbe, nyíl végére is alkalmazhatjuk. Rögzítésére adja magát a saját zsinórja. Mindenesetre hatékonyabb, mint nyálas füzetlapot köpködni koh-i-noor töltőceruzából.

5. Úszó

uszo.jpguszo2.jpg


A horgászás romantikus képébe némileg belerondít, hogy megfelelő úszó-kapásjelző híjján egy tampont és annak csomagolását használjuk fel, viszont ha vízhatlanra készítjük, akkor működhet. Méretével, súlyozásával mindenképp játszani kell, hogy eredményes legyen próbálkozásunk.

Te mire használnád?

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyidok.blog.hu/api/trackback/id/tr485212946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Binladen 2013.04.10. 08:17:03

Hát azért nekem ez kurvára magas az, hogy mit keres egy túlélő turistánál: ezüst sz. ragasztószalag,befőttesüveg,meg fúvócső?
Én inkább vissza mennék a kocsimhoz a mentőládáért,öngyújtóért,meg a pecafelszerelésemért, mint hogy elvenném a nőmtől a tamponjait pont akkor, amikor meg van a mensese.
Az a kérdés is felvetődne bennem, hogy 2 " vérző"ember közül, kit mentsek meg.
A nőmet v. 1. idegent-:)

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2013.04.10. 08:40:12

6. Túszok szájának betömésére

7. Füldugónak (ha nagy a zaj, pl. földrengéskor)

8. Festésnél (akár turistajel-festésnél is) a lecsurgó festék törlésére

9. Ha meghal valaki a túrán, könnyek felitatására

10. Látványos rovartetemek csomagolására

Csicseri 2013.04.10. 12:57:48

Egy hasonló cikk, további ötletekkel:
www.artofmanliness.com/2012/06/05/survival-tampon/
Szólhatnál nekik, úgy látom ellopták a fotóidat!

Sátán meg a Jocó 2013.04.10. 13:53:52

Azért élesztéknek elég, ha csak egy karikát vágsz le belőle, széthúzkodva elég annyi, a többi része meg vízbiztosan zárva marad.

De emmlíthetnénk a tisztasági betétet (homlokra, ne csurugjon a szemedbe az izzadtság), a női harisnyát (fegyvepucolásra - nem szöszöl), miegyéb.

Rendes harcos nem is ment el gyakorlatra ilyen csodaeszközök nélkül :)

SemBoga 2013.04.10. 14:46:23

ha tudunk viaszt olvasztani, akkor minek tüzet rakni?

cereal killer 2013.04.10. 15:01:19

@SemBoga: Azt írtam, ha _előzőleg_ viasszal kezeled. Tehát preventív okoból van nálad túrázáskor, hóban rekedés tervezése előtt, BOB-ban bekészítve stb.

@Binladen: melyik bolygóról jössz, áruld el légyszíves. Nem gondolnám elrugaszkodottnak a ducttape-et, mert sokmindenre jó, olcsó, könnyű.

Ha pedig a kihűlés és a tampon kölcsönkérése között kell döntened akkor melyiket választod?

reqcka 2013.04.10. 16:06:36

Oké, tampon még csak-csak akad a táskámban, de hogy előzőleg viaszt olvasszak rá.. érted a realitást. A paranoiának is vannak valahol határai :D

cereal killer 2013.04.10. 16:34:08

@reqcka: Nem hiszem, hogy paranoia (persze a betegek sosem tudják magukról hogy azok:)) de ha túrázni készülsz, esetleg nedves az idő mert esik régóta, akkor ez annyira elvadult ötlet volna?

Lajos ghr 2013.04.10. 17:06:03

ha van több tonna, hangszigetelőnek is jó a telekre, az osb falak közé. akár használtan is.

Binladen 2013.04.12. 08:20:10

@cereal killer:
Ne haragudj, de nem értem azt, hogy mi köze a tamponkérésnek a kehüléshez.
Ahhoz hogy én kimenjek rossz esős időben túrázni, vagy egy üveg metaxát meg kell ,hogy igyak, vagy 1.gr. THC-t el kell ,hogy szívjak.

Nekem pl. van ,szíjra akasztható mentőcsomagom is, igaz még sohasem használtam,de ha túrázni mennék, akkor alap lenne ezt is vinni.

Ha a tampont lenyeled vagy sebre teszed, attól még kihűlhetel szerintem. Nem?!

cereal killer 2013.04.12. 10:20:10

@Binladen: Az egymás meg nem értése kölcsönös, de ennyi baj legyen. (ha ugyanis nincs száraz élesztéked, jelen esetben a tampon, akkor nem tudsz tüzet gyújtani, tehát kihűlhetsz)

Szerintem ez egyértelmű, legalábbis más úgy tűnik megértette.

Binladen 2013.04.13. 12:12:24

És mondjuk ha a kehülésnél járunk, akkor a tampont mivel gyújtod meg? Ha ég a tampon,akkor mivel táplálod,hogy nagy és melegítő tűz legyen?
Igazad van egyébként, de--- csak feltételeztem azt, hogy ha már szuper erős ragasztószalagod van, amivel letudod ragasztani a tampont, akkor lehet hogy van a közeledben mentőcsomag is a rag.szalag meg a befőttes üveg mellett.

Binladen 2013.04.13. 12:18:10

Ha túrázni megyek,alap felsz. a gyufa,öngyújtó,(kovakő),tőr, wc. papír,zsebkendő,fejlámpa,stb.
Különbözőek vagyunk, de én tudok pl. kovakővel meg taplógombával,meg egyéb olyan növényi szárakból is tüzet csinálni,amik esős időben is szárazak maradnak.
De ha ezek nincsenek, akkor egyszerűen betakarom magamat avarral,stb.
süti beállítások módosítása