Kemény idők

Ideológiáktól mentes gondolatok eszközökről, technikákról és minden másról azoknak, akik úgy érzik, hogy a szép jövő helyett kemény idők várnak ránk.

Közösségi média

Utolsó kommentek

NRG-5, az űrhajós eledel

2013.03.04. 20:05 numizmata

nrg-5-storage-500.jpgA mai posztban egy érdekes, sok esetben alkalmazható dolog kerül bemutatásra. Itthon szerintem nem annyira ismert (ha mégis, akkor hurrá) a különböző szerencsésebb történelmi hátterű országok haderőiben már elég régóta alkalmazott vészhelyzeti élelmiszer.



Katasztrófahelyzetekben, katonai műveleteknél előfordulhat hogy nem elég a "különleges vagdalthús" konzerv vagy a zsíroskenyér. Ilyen esetben léphet elő a vészhelyzeti élelmiszerkocka, aminek gasztronómiai értéke konvergál a nullához, viszont beltartalma megfelel a kialakult helyzethez, továbbá elkészítése nem igényel egy csajkánál és némi víznél komolyabb technikát.

Több ilyen termék is létezik, azonban lássuk most az NRG-5 (energy-5) nevűt. A terméket egy német cég gyártja (msi-germany.com) elérhető mind civileknek, mind pedig a különböző rendvédelmi, honvédelmi szervezetek számára.

Egy csomag 500 gramm tömegű, mérete 6x8x14 centi. A kartonpapír alatt egy meglehetősen vastag, strapabíró alumíniumba csomagolt kocka található, melyet légmentesen, vákuum alatt hegesztettek le.

nrg5.jpg

A fóliaborításon megtalálhatóak ugyanazok az információk amelyek a külső papírdobozon is fel vannak tüntetve, ez igen átgondolt tervezést sejtet, hiszen akkor is informál, ha a papírborítás olvashatatlanná válna.

A fémborítás feltépése után egy harmadik csomagolással is meg kell birkózni (semmi sincs a véletlenre bízva) mert az élelmiszer kockák külön-külön polietilén fóliába lettek csomagolva. Ez azért is jó, mert ha nem egyszerre ennénk meg a fél kiló energiabombát, akkor zsebre téve később is higiénikusan tudjuk elfogyasztani.

nrg-5 kibontva.jpg

Egy csomag kilenc darab 55 grammos szeletet tartalmaz. Az íze édes babapiskótára emlékeztető, könnyen törhető édeskés illatú kekszre hasonlít. Elfogyasztására két lehetőség is kínálkozik. Az első, hogy simán megesszük úgy ahogy van. Ezesetben a gyártó külön felhívja a figyelmet, hogy lassan, alaposan megrágva tegyük mindezt, mert így jobban hasznosul a gyomrunkban.

nrg-5.jpgA másik, amit csecsemők számára javasolnak, hogy előzőleg felforralt vízzel elkeverve kásaként is fogyasztható. Egyébként a leírás alapján fél évesnél kisebbeknek nem adható. Ami még fontos, hogy állítólag nem okoz extra szomjúságot sem. Ha ez tényleg igaz, igen nagy előny!

A teljes csomag energiatartalma 9600kJ vagy 2300 kalória, ami egy felnőtt férfi napi szükségletét fedezi nem túl kemény igénybevétel mellett. Elvileg a benne lévő izomlazító, izomgörcs gátló összetevők miatt két napra elosztva is kielégítő, de ekkor szerintem mindenképp kell valamilyen ballasztanyag az éhségérzet ellen.

Energiaforrás megoszlása

Fehérje 14.5 %
Zsír 17.3 %
Szénhidrát  
60.2 %
Nedvesség 4.5 %
Hamu 3.5 %

Vitaminok (100g)

A 1.570 IU
D3 172 IU
E 3.5 mg
C 40 mg
B1 0.52 mg
B2 0.52 mg
B6 0.87 mg
B12 1.3 mg
Niacin 6.5 mg
Ca-D-Pantothenate 2.2 mg
Folsav 130 mg
Biotin 62.5 mg

Ásványi anyagok (100g)

Ca 300 mg
P 300 mg
K 250 mg
Mg 60 mg
Cl2 60 mg
Na 15 mg
Fe 10 mg
Zn 10 mg
Cu 200 mg
I 100 mg


És az egyik legfontosabb, hogy az eltarthatósága 10 év!

oooooo UPDATE oooooo

Ha megkóstolnád, esetleg betáraznál néhánnyal, akkor már itthon is beszerezhető!

Címkék: túlélés urban összeomlás élelmiszer felkészülés survival

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyidok.blog.hu/api/trackback/id/tr955116681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása