Kemény idők

Ideológiáktól mentes gondolatok eszközökről, technikákról és minden másról azoknak, akik úgy érzik, hogy a szép jövő helyett kemény idők várnak ránk.

Közösségi média

Utolsó kommentek

Katadyn Pocket Filter - a legtartósabb vízszűrő

2011.12.22. 09:15 numizmata

Régi, bár nem túl precíz túlélő mondás, hogy túl lehet élni három hónapot szeretet, három hetet élelem, három napot víz és és három percet levegő nélkül. Vegyük hát szemügyre közelebbről a víz problémáját, amit bizony semmilyen túlélési szituációban nem lehet megkerülni, ezért kulcsfontosságú.

A megfelelő minőségű ivóvíz biztosítását valahogy meg kell oldani, lehetőleg úgy, hogy ne kelljen ugyanakkor nagy mennyiségben azt cipelni. Abból kiindulva, hogy éghajlatunkon, pláne a Kárpát-medencében szinte mindenütt található valamilyen természetes víz jó megoldást jelenhetnek a vízszűrő berendezések. A szennyezett víz ihatóvá tételére többféle lehetőség is kínálkozik, úgymint fizikai, kémiai, biológiai illetve ezen előbbiek kombinációja.

Vegyük hát górcső alá a svájci Katadyn cég egyik legkiválóbb termékét a Pocket Filtert. A szűrő rendkívül egyszerű, kézzel működtethető mechanikus elven működik, legegyszerűbben egy biciklipumpához tudnám hasonlítani. Méretét tekintve ~24x6 cm, a tömege pedig valamivel több mint fél kg. (fél liter víz súlya!!) 

Áll egy szívó, egy nyomó ágból valamint az egésznek a lelkét jelentő kerámia szűrőbetétből és az ezeket magába foglaló házból. A szívó ág elején egy előszűrő található, ami megakadályozza, hogy nagyobb szennyeződések eldugítsák a kerámia finom pórusait. Ajánlatos az szilárd anyaggal erősen szennyezett vizet ülepíteni szűrés előtt, mert így sokat segíthetünk az amúgy igen drága betét szolgálati idejének kitolásában. A gyártói adatlap szerint egy filter 50.000 liter víz ihatóvá tételére elegendő, ez persze nagyban függ a tisztított víz minőségétől.

Az ezüst ionnal kezelt szűrőbetét 0.2 mikronos méretig képes kiszűrni szilárd szennyeződéseket, ami azt jelenti, hogy a baktériumok és véglények 99.99%-a fennakad rajta. A véglények (tudományos nevükön protozoák) felelősek olyan megbetegedésekért mint például a malária vagy a trichomoniázis. Fontos, hogy vírusok ellen nem véd, tehát a biztosra szeretnénk menni, akkor vegyi vagy más fizikai/biológia utókezelés szükséges. (pl. UV fény)

Tapasztalataim szerint 1 perc alatt kényelmes tempóban 700ml vízet lehet átpumpálni, ami véleményem szerint igen jó kihozatali arány. Az filter beavatásakor tiszta vízzel kell átpumpálni, mert a gyártás során nagyon finom eloszlású kerámia por marad a betétben, ami aztán zavarossá teheti az amúgy szűrt vizet.

A szerkezet felépítése meglehetősen masszív, látszik rajta, hogy jól átgondolt, egyszerűen kezelhető, szinte bolondbiztos. Nem hiába került rendszeresítésre a világ számos hadseregében a Pocket Filter. A gyártó Európában húsz év garanciát vállal a termékre, az USA-ban pedig élettartam garanciát. Ez valami elkefélt EU-s szabályozás miatt van így, de az biztos, hogy nem kell attól tartani, hogy felmondja a szolgálatot, amikor szükség volna rá.

Címkék: felszerelés bemutató víz túlélés vízszűrő taktikai felszerelés

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kemenyidok.blog.hu/api/trackback/id/tr223481749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

tbone217 2012.07.15. 17:35:08

Hali!

eszembe jutott, hogy láttam már ezt a faja kerámiát valahol de szólj ha tévedek. Virágok öntözéséhez is használják egy cég gyárt ilyeneket. Ott úgy van megoldva hogy a kerámiát beledugod a földbe és a műanyagslagot meg vízbe lógatod. A kerámia nem tudom hogyan de mindig nedvesen tartja a földet úgy, hogy a víztartályból kiszívja a vizet. Jegyzem megint, hogy nem tudom, hogy hogyan. Nézd/nézzétek meg - www.greenspace2010.hu/index.php?route=product/product&path=243_247_294&product_id=905 ha erre ezt kerámiát használtak akkor több mint valószínű hogy ez a fajta az. Itt is lényegében a víz átszivárog a kerámián így jut a földbe bele. Ismerem ezt a vízpumpát rendkívül drága sajnos... de ha tényleg ez az a kerámia akkor egyszerűen lehet építeni egy sajátot. Üdv Bone.

tbone217 2012.07.15. 17:37:51

@tbone217: Most olvasom vissza és helyesítenék, hogy az elvet nem ismerem.Hogy vákuum vagy valami...

numizmata 2012.07.17. 21:28:46

PErsze, saját felelősségre lehet kókányolni. Azért fogyasztás előtt egy laboratóriumi tesztet eressz meg.

A vízszűrés lényege pont a kerámia pórusméretében rejlik, nagy szerencse kellene ahhoz hogy pont megfelelő legyen.

Tblog 2013.04.13. 01:29:40

Én is egy ilyenen gondolkodom. Nem olcsó, de jó befektetés lehet.