Kemény idők

Ideológiáktól mentes gondolatok eszközökről, technikákról és minden másról azoknak, akik úgy érzik, hogy a szép jövő helyett kemény idők várnak ránk.

Közösségi média

Utolsó kommentek

Victorinox Spartan – amikor a kevesebb több

2011.09.28. 17:00 Squarell

A svájci katonai zsebkések széles körben elterjed multifunkionális eszközök szerte a világban és számos helyen használják őket a mindennapi életben. A Victorinox zsebkések megjárták már a Mount Everest-et és az Északi-sarkot, még a NASA űrhajósai is magukkal vitték alapfelszerelésként.

A cég 1884-ben alakult és 1891 óta szállít késeket a svájci hadseregnek. A Victorinox embléma — a pajzson lévő kereszt — 1909 óta létezik. Ebben az évben hunyt el az alapító, Karl Elsener édesanyja, így az ő tiszteletére "Victoria" lett a vállalat neve. 1921-ben, az "inox" [a "rozsdamentes acél" francia jelentéséből (acier inoxydable)] termékeik közé történő bevezetésével a vállalat neve és márkája a jelenlegi "Victorinox" (Victoria + Inox) lett. A cég addigi egyetlen szállítmányozóként, 1908-ban kötött egyezséget a konkurens Wenger-rel. A megállapodás szerint a Victorinox Original Swiss Army Knife-ként (Eredeti Svájci Tiszti Zsebkésként) hirdethette termékeit, míg a Wenger a késeket Genuine Swiss Army Knife (Valódi Svájci Tiszti Zsebkés) néven reklámozták. A Victorinox 2005-ben felvásárolta a Wenger-t, de ennek ellenére mindkét márka megőrizte saját arculatát és önálló termékpalettáját. 

A Spartan a Victorinox által gyártott egyik legsikeresebb modell. Akik svájci bicska vásárlásán törik a fejünket, gyakran esnek abban a hibába, hogy nem jól választanak és elvesznek a felesleges funkciók erdejében. Általános nézet, hogy minél több kiegészítő szerszám található egy zsebkésen, annál kevésbé használható annak eredeti funkciója. A Spartan esetén erről szó sincs, hiszen egy jól bejáratott hagyományos bicskáról beszélünk és a zavarba ejtően sokszínű kínálatban az egyik legegyszerűbb modell, szinte teljesen megegyezik az 1897-es tiszti késsel.

Viszonylag kevés kiegészítővel készül, de ennek ellenére így is rengeteg feladat megoldására alkalmas. A kés mérete csukott állapotban kb. 9 centiméter, a pengék 7,5 illetve 4 centiméter hosszúak, tehát teljesen legálisan hordható még Magyarországon is. A súlya mindössze 60 gramm, mely egyértelműen arra csábít, hogy mindig magunknál tartsuk. Kialakítása mentes mindenféle agresszív jellegtől, ezért a megjelenése révén sehol sem fog megbotránkozást okozni, ami könnyen megeshet ha pl. az utcán egy taktikai késsel állunk neki kerékpárt szerelni.  A kés pengéi a Victorinox által általánosan használt 56 HRC Rokwell keménységű, x55CrMo14 jelzésű rozsdamentes acélból készültek és a cégtől megszokott tükörfényes polírozott kivitelt kapták. A zsebkésen található dugóhúzó, konzervnyitó, kis és nagy csavarhúzó, vezetékcsupaszító, sörnyitó, bőrlyukasztó ár, csipesz és a svájci bicskák elengedhetetlen tartozéka a fogvájó. A képeken látható, dugóhúzóba csavarható mini csavarhúzó nem tartozéka a bicskának, külön vásároltam hozzá. Talán egy fűrész még nem lenne haszontalan, de a Victorinox erre a problémára is kínál megoldást a Camper névre hallgató zsebkés formájában. Ha valakinek nem fontos a dugóhúzó, az választhatja Tinker-t is, amelyiknél egy Philips csavarhúzót kapunk helyette.

A kést az egyik nagy töltőállomás hálózat pontgyűjtő akciójában vásároltam, szinte gombokért. A Spartan egyébként sem tekinthető egy drága bicskának, de az akciós 2.990,- forintos áron egyenesen ajándék volt. Ezért a pénzért kaptam egy minőségi zsebkést, örökös garanciával. A cég ingyen kijavítja vagy cseréli a kést, ha annak meghibásodása anyaghibából vagy gyártási hibából ered.

Végül egy Nutnfancy videó az idei SHOT Show, Victorinox standjáról: Hogyan készül a Spartan? 

A poszt címében utaltam rá, hogy a kevesebb több. Ez a megállapítás halmozottan igaz erre a zsebkésre. A felesleges funkciók súlynövekedést jelentenek, és kényelmetlen használatot eredményeznek, melynek egyenes következménye, hogy a kés a fiók mélyére kerül és soha nem lesz nálunk, amikor a szükség úgy kívánná.              

Címkék: felszerelés bemutató túlélés zsebkés victorinox spartan

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyidok.blog.hu/api/trackback/id/tr733263047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tojásoslecsó 2011.11.26. 14:57:22

Én jó pár éve kaptam karácsonyra egy spartant, és azóta nem is megyek sehova se svájcibicska nélkül. Közben rendeltem egy Huntsmant, és most azt használom. Van rajta plusz egy olló és egy fűrész. Nagyon hasznos dolgok. Főleg az olló. És nem is olyan kezelhetetlenül vastag és nehéz, hogy kényelmetlen legyen.
Egyébként a pontgyűjtős akcióban vettem én is késeket, de azok inkább gyűjteményi darabok, mert vagy túl nehéz, vagy a pengemérete miatt nem lehet legálisan hordani.

Squarell 2011.11.26. 15:05:42

@tojásoslecsó: Ha bejön a minimalista stílus, próbáld ki az Alox modellek valamelyikét!

tojásoslecsó 2011.12.02. 15:46:40

@Squarell: Nem jó. Azokon nincs dugóhúzó. Hétvégente ipari mennyiségben bontogatjuk a borokat, és csak nálam van mindig célszerszám. :)

shownyi 2012.07.23. 17:04:59

Hali!
Az lenne a kérdésem, hogy a dugóhúzóba helyezhető csavarhúzó milyen fajta, van-e esetleg neve, és mennyibe kerül?
Köszi

Dr P(r)epper 2012.07.23. 18:27:10

Victorinox, kb. 200-300 Ft., az Extrametál boltjaiban lehet kapni.

Egyéves Önkéntes 2013.03.25. 21:26:06

@Dr P(r)epper: Ez odab.sz! :)
Amúgy a waiter a legeslegjobb svájci bicska edc célra, ha glow in the dark nyéllel is készülne, akkor meg pláne. Meg persze síp a nyélben is jo lenne meg.

Captain Caveman 2013.04.10. 14:35:04

Én egy Camperrel nyomom, mindig velem van. Veszett már el és találtam meg 1 hétre rá, köszönhetően a piros színnek.
Egyetlen hátrányát ismerem, a konzervnyitó fej, ami a leírása szerint Philips fejű csavarokhoz is alkalmas, azonban erre, több próbálkozás alapján, csak erősen korlátozottan, mivel a normál csavarhúzótól eltérően, ez nem akad be, így ha már jobban meg kell húzni vele valamit, akkor könnyen becsuklik.

lomposfarkas 2014.12.04. 22:25:09

Nemrég betévedtem Bp-n egy késboltba és sokat bogarásztam a svájcsi bicskákat, mert úgy döntöttem, hogy nekem is kell egy ilyen :) Én is hasonlókat éreztem a sokfunkciós késekkel és végén egy Spartant válaszottam. De az szívmelengető, hogy milyen régóta gyártják ezt a fazont, jól beletaláltak a svájciak! :) Bár már motoszkál bennem, hogy kéne még 1-2 típus...
süti beállítások módosítása