Kemény idők

Ideológiáktól mentes gondolatok eszközökről, technikákról és minden másról azoknak, akik úgy érzik, hogy a szép jövő helyett kemény idők várnak ránk.

Közösségi média

Utolsó kommentek

Hogyan éljük túl a közelgő apokalipszist? Túlélőkalauz hat lépésben

2011.09.05. 00:09 Dr P(r)epper

Tudom, hogy a poszt címe egy kissé hatásvadász, de amilyen ütemben változik a körülöttünk lévő világ, úgy kerül egyre magasabbra az ingerküszöbünk is. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a rossz dolgok kizárólag csak a világ másik felén történhetnek meg, egy távoli dimenzióban, amiről kizárólag az újságokban olvashatunk vagy a televízió híradásain keresztül láthatunk felvételeket. Természeti katasztrófa, terrorcselekmények, háború, gazdasági összeomlás, mind csupán csak vízió. Azt gondolom, hogy az apokalipszist nem a katasztrófafilmek látványos képkockái alapján kell elképzelnünk, sokkal inkább az életvitelünk, a körülményeink és a lehetőségeink megváltozást, valamit tömegek csendes elszegényedését jelenti majd. Az alábbi néhány gondolat, csupán iránymutatásként szolgál, hogy melyek azok a fontos lépések, amiket érdemes lesz átgondolni mindenkinek, aki nem ölbe tett kézzel szeretné várni azt a pillanatot, ha egy napon összedől a körülöttünk felépített kártyavár.

1. Amennyire lehetséges, tedd rendbe a pénzügyeidet! Persze, manapság ez nem könnyű feladat, amikor rengeteg család él reménytelenül eladósodva, de hosszútávon ez lesz a függetlenség egyik legfontosabb záloga. Saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy a felvett hitelek hogyan kezdenek el önálló életet élni egy olyan egyszerű változó hatására, mint a svájci frank árfolyama. Nem kell különösebb fantázia ahhoz, hogy mi történne ezekkel a hitelekkel egy globális gazdasági összeomlást követő hiperinflációs időszakában. A legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk csökkenteni az adósságainkat és elkezdünk takarékoskodni, amíg még kontrollálni tudjuk a pénzügyi helyzetünket. 

2. Legyenek tartalékaid élelmiszerből és minden olyan cikkből, amire szükséged lehet otthon és a házkörül! Napjainkban törvényszerűnek vesszük, hogy amikor csak kedvünk tartja, leugrunk a boltba vásárolni és roskadozó polcok között válogathatunk. Nem rendelkezünk azzal az igénnyel, hogy élelmet halmozzunk fel, mert a rendszer amiben élünk nem így működik. Ennek ellenére azt hiszem, bölcs gondolat kialakítani egy állandó készletet, mellyel át tudsz vészelni néhány hetet, ha zavar keletkezik az ellátásban. Ha tele van a hűtő, az nem elég! Sőt, az leginkább semmire se lesz jó. Olyan dolgokat raktározz, amelyeknek nem kell hűtés - ha nincs áram a hűtőd tartalmát kidobhatod. Liszt, cukor, bab, rizs, olaj, konzervek, tartós élelmiszerek, dehidratált ételek stb. Az élelmiszeren kívül gondolj olyan, dolgokra is, mint pl. tisztítószerek, gyógyszerek, elsősegély felszerelés, alapvető szerszámok, zseblámpa és tartalék elemek. Ha apránként felépíted ezt a készletet, megtetted a legfontosabb lépést, amivel a kiszolgáltatottságodat csökkentheted bármilyen váratlan szituáció esetén.

3. Tedd biztonságossá az otthonod! Ha van rá lehetőséged, riasztóberendezéssel és távfelügyeleti rendszerrel biztosítsd a tulajdonod. Biztonsági zár, rács, egy négylábú házőrző vagy bármi más, amivel megnehezíted, hogy illetéktelenek hatoljanak be hozzád, jól fog jönni egyszer. Sajnos a folyamatosan romló közbiztonság is egyre jobban indokolttá teszi, hogy ilyesmiken gondolkodjunk. Képzeled el, ha valamilyen extrém esemény következtében emberek tömegei válnak egyik napról a másikra állástalanná, nincstelenné, az elkeseredettség és a kilátástalanság milyen cselekedetekre kényszerítené őket. A válsághelyzetek természetes velejárója a romló közbiztonság, a növekvő bűnözés, a zavargások és a fosztogatás. Maradj pozitív és nyitott! A felkészülésnek nem szabad az elzárkózást jelentenie. Ápolj jó kapcsolatot a közvetlen környezeteddel, barátaiddal, szomszédaiddal. Ha a szükség úgy hozza, számíthattok majd egymásra és összefogással bármikor sokkal többre lehet jutni, mint ha elszigetelve próbálnál átvészelni egy nehéz időszakot. Az erőforrások csökkenésével járó válságok túlélésének záloga amúgy is a helyi és a térségi közösségépítésben keresendő.

4. Készülj fel, mentálisan és fizikálisan, hogy szükség esetén meg tudd védeni magad! Szerezz be valamilyen legális önvédelmi eszközt és tanuld meg a használatát! Magyarországon a jelenlegi jogszabályi környezetben túl sok lehetőséged nem lesz. Gázpisztoly, gázspray, gumilövedékes fegyver. Ezek azok eszközök, amiből válogathatsz.

5. A tiszta víz a túlélést jelenti. Szerencsére hazánkban kicsi az esély, hogy víz nélkül maradjunk, de gondolj arra, hogy ha egyszer a vízellátás fertőzötté válna, vagy csupán akadozna, hogyan maradnál életben? Tanuld meg, hogy hogyan lehet vizet tisztítani és tárolni! Nyáron a hőség, télen a hideg mely próbára teszi az ember tűrőképességét. Gondolkozz el, szükség esetén pl. milyen alternatív módon tudnál fűteni az otthonodban?

6. Folyamatosan képezd magad! Szerezz új ismereteket, gyakorlati készségeket (műszaki ismeretek, elsősegélynyújtás, növénytermesztés, barkácsolás stb.) bármit, aminek hasznát lehet venni akkor is, ha nem egy légkondicionált irodában ülsz a gép előtt...

Címkék: válság apokalipszis túlélés urban összeomlás felkészülés survival

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kemenyidok.blog.hu/api/trackback/id/tr133203083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wormblad 2011.09.07. 17:57:24

A 2. ponthoz annyit tennék hozzá, hogy extrém körülmények esetén liszt, bab, rizs felhalmozásának is csak kb. annyi haszna van, mint a mélyhűtő telepakolásának, illetve ha van "tűzgyújtási" lehetőségünk, akkor persze nem. De egy tisztán áramra alapozott háztartásban (én 3 évig ilyenben éltem) inkább tényleg csak a konzervek, magok, csokoládé, ilyesmi jöhetne szóba.
Önvédelmi eszköz? Félelmetes...

_Toto_ 2011.10.02. 22:44:10

Székely barátaink, ahova járunk ki szilveszterezni, mind a mai napig nem szoktak le arról, hogy legalább fél-egy éves élelmiszer készletük legyen fenn, a Hargitában lévő házukban. Burgonya, hús, zsír, búza-kukorica, gyógynövények a hegyről, pálinka. A háztatási tisztítószerek kivételével mindent vagy ők termeltek, vagy cserélték valamelyik terményükkel.
A kertük végében lévő ólban mindig van pár kacsa, pulyka, nyúl, ha úgy adódik egyszerűen elkezdik őket szaporítani.
A házuktól 100 méterre pedig kristálytiszta hegyi patak csörgedez.
Na, SHTF szituációban ideális hely. Csak túl messze van. :)
Mindenesetre a székelyek életösztönét még messze nem tompította el annyira a civilizáció, mint a miénket.

internetszörfölő 2011.11.26. 03:00:05

@wormblad: A babbal nem értek egyet: vízbe áztatva, főzés nélkül is fogyasztható, csakúgy, mint a lencse, sárgaborsó. A liszt vízzel ragasztót képez.

Önvédelmi fegyvernek szóba jöhet íj, számszeríj is.

Squarell 2011.11.26. 13:21:12

@internetszörfölő: Nehezen tudok elképzelni olyan önvédelmi szituációt, amit egy íjjal lehet megoldani. Az íj elsősorban sporteszköz. Lehet vele célba lőni, vadászni, ami jellegéből adódóan alkalmas arra, hogy komoly sérülést, vagy halált okozzon de ettől még nem tartozik az önvédelemre ajánlható eszközök sorába.

internetszörfölő 2011.11.26. 16:33:08

@Squarell: Igaz, inkább birtokvédelmi célora illetve vadászatra felel meg. Egy maroklőfegyvert nem helyettesít.

alien 2013.03.24. 23:15:56

crécyi csatában egész jól karostoltak a hosszúíjakkal

Void Bunkoid 2017.05.18. 16:48:44

@alien: de ott nem önvédekeztek, hanem egyszerre négy-ötszázasával küldték őket az ellen felé.

A hosszúíjas nyílzápor volt a tüzérségi zárótűz 15. századi megfelelője.

Krisztina Csaszar 2020.04.04. 08:22:23

@_Toto_: Évek óta olvasom a blogot, sok jó ötlettel gazdagodtam. Mai helyzetünket kényelmesebbé tették az itt tanultak. Székelyföldön élek, igy a tartalékolás, a közösségben való gondolkodás természetes életforma. A többség igy él. (kivétel is van, na mindegy)A mai időkben, ha tovább romlik a helyzet, arra is fel kell készülni, hogy hirtelen a kormány(függetlenül hogy melyik), a tartalékok beszolgáltatásara fog kötelezni. A férjem állami hivatalban dolgozik, 2évvel ezelőtt fel kellett mérniük randomszerűen, hogy az emberek falun mennyi készlettel rendelkeznek .(alap élelem, gyógyszer, gyümölcsfa, állatok...)Ezért kis mennyiséget tartunk a kamrába, a pincébe. Alapcsomagokat, készletet más helyekre szállítottunk. Lehet bolondság, és adja Isten ne legyen szükség erre, és csak jó móka legyen, de ha nem, akkor egy átmenetben segíthet.
A nagyszüleim arra tanítottak, hogy mindig legyen egy kis csomag készenlétben, amit csak megfogsz és mész(szalonna,hagyma, kötszer, fájdalomcsillapító, váltózokni, víz, takaró, cukorka, bicska...)
süti beállítások módosítása